Tomašević se brani od napada zbog smeća: ‘Nije istina da je došlo do smanjenja odvajanja otpada’

Tomislav Tomašević pomaže radnicima Čistoće, ilustracija (Foto: Ranko Suvar / CROPIX)

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević istaknuo je da u 2022. godini nije došlo do smanjenja, nego do blagog povećanja odvajanja otpada u Zagrebu, dok je još veći rast zabilježen ove godine. Time je demantirao interpretacije izvješća Ministarstva gospodarstva te je odgovorio na brojne kritike gradskih zastupnika.

“Zlonamjerno se interpretira izvješće ministarstva”, rekao je zagrebački gradonačelnik.

Gradonačelnik predstavio novitete u razvrstavanju otpada: Građani koji budu išli u reciklažna dvorišta, dobit će nagradu

Primjerice zastupnik SDP-a Renato Petek naveo je kako je, prema podacima ministarstva, stopa odvojenog prikupljanja u Zagrebu u 2021. godini bila 31.4 posto, a godinu kasnije 28 posto. No Tomašević upozorava da se ne radi o padu prikupljanja, već o promijenjenoj metodologiji računanja stope prikupljenog odvojenog otpada.

“Prije se u to uračunavao i otpad koji je prikupljen na zelenim otocima, a od 2021. taj otpad ne ulazi u tu računicu”, istaknuo je Tomašević.

Ilustracija (Foto: Goran Mehkek / CROPIX)

Do promjene metodologije došlo je u srpnju 2021. kada se promijenio zakon. Sukladno tome, podatak od 31.4 posto za 2021. je revidiran, pa je postotak za cijelu 2021. godinu po novoj metodologiji 27 posto, a za 2022. godinu 28 posto, pojašnjavaju iz Grada Zagreba. Nadalje, gledajući podatke o prvih šest mjeseci ove godine, količina odvajanja otpada raste.


Tako je u prvih šest mjeseci 2023., u usporedbi s istim razdobljem lani, u Zagrebu prikupljeno 22,5 posto miješanog komunalnog otpada manje. S druge strane, povećala se količina prikupljenih reciklanata – biootpada za čak 115 posto (sa 6.349 tona na 13.636 tona), plastike za 61 posto, a papira za 6 posto.

Tomašević pred novim problemom s otpadom? ‘Opravdano sumnjamo da su to obmane i laži koje plasira u javnost’

“Pravi efekti novog modela naplate i prikupljanja otpada u Zagrebu, koji su uvedeni u listopadu 2022. godine, biti će vidljivi tek u cjelogodišnjem izvješću koje će ministarstvo objaviti sredinom sljedeće godine”, istaknuo je Tomašević.


Komentari