Iz ureda Vlade tvrde: ’Trebat će nam bar 80 godina za ravnopravnost spolova’

Foto: Pixabay

Par dana prije ostatka svijeta, u zagrebačkoj Kući Europe proslavljen je Međunarodni dan žena. 

Tom prilikom, Savez za rodnu ravnopravnost predstavio je rezultate tvrtki članica Saveza koje su u razdoblju od godine dana, od osnutka Saveza, provele vlastite akcije za rodnu ravnopravnost.

Tako je IKEA Hrvatska provela akciju kojom je, zaposlenicima s djecom, dana puna plaća dok su recimo odradili polovicu radnog vremena, a Atlantic je Grupa svoje zaposlenice uključila u poslovni svijet i omogućila im da se upoznaju s kolegama i kolegicama na istim ili drugim položajima.

No, rodna neravnopravnost i dalje je ključni problem ne samo Hrvatske nego i drugih svjetskih zemalja. Primjer iz Švedske navela je veleposlanica Kraljevine Švedske, Diana Madunic koja je istaknula kako je na švedskoj televiziji, ženski sport donedavno prikazivan u poražavajućem postotku od 25 posto. Taj broj, nakon poduzetih akcija, danas čini čak 50 posto.

Hrvatske podatke, pak, činI dobar zakonodavni okvir putem kojeg se nastoji izbjeći bilo kakav oblik diskriminacije, no naš problem, implementacija je istih u praksi, kazala je Helena Štimac Radin, ravnateljica Vladinog ureda za ravnopravnost spolova.

“Prema svim analizama Europske komisije, nama će trebati još najmanje nekoliko desetljeća, 50, 60, 70, 80 godina, da postignemo jednakost u plaćama, u obavljanju kućanskih poslova”, zaključila je te istaknula kako veliku ulogu u poboljšanju ovih statistika igraju poslodavci.


Na panelu nazvanom Žene u biznisu i poduzetništvu sudjelovali su i stručnjaci i stručnjakinje iz drugih, različitih, sektora, no svi oni slažu se u jednome, a to je da je za rodnu ravnopravnost potrebna suradnja svih nas.

Veleposlanica Kraljevine Švedske istaknula je kako je ravnopravnost obveza oba spola dok je Sabina Glasovac, predsjednica Saborskog odbora za ravnopravnost spolova, zaključila da država i društvo ženi moraju omogućiti uvjete i za poslovni i privatni život.

Ovom prilikom Savez za rodnu ravnopravnost potpisao je izjave s novim članovima Saveza koje od danas, uz AstraZeneca, IKEA Hrvatska, Atlantic Grupa, Coca-Cola HBC čine i tvrtke Bisnode, Combis, Erste Bank, Hanza Media, Hauska&Partner, IBM te Ilirija d.d.


Komentari