PRONAŠLI SMO IZVJEŠĆE SOA-e: Otkriva koliko su Zagreb i hrvatska sigurni od terorističkih napada

PIXSELL/ PICKMONKEY

Još jedan u nizu tragičnih terorističkih napada potresao je Francusku, a tisuće ozljeđenih i nekoliko stotina ranjenih slike su koje u ovim trenucima obilaze svijet, i koje se odašilju iz Nice.

Takvi napadi kojih je zadnjih godina sve više pokazuju da nitko nije, niti može biti iznimka pa se sasvim legitimno nameće pitanje koliko je Hrvatska u jeku turističke sezone sigurna zemlja, i što je sa Zagrebom? Može li se naš grad naći na meti terorista, može li se takvo što spriječiti i koliko na to ima utjecaja geostrateški položaj naže zemlje smještene tik u granicu s Bosnom i Hercegovinom, na čijim se brdima, kao što je odavno poznato obučavaju mladići spremni za ovakve krvave pohode.

Twitter
Twitter

U tom kontekstu valja podsjetiti na nedavno objavljeno izvješće Sigurnosno obavještajne agencije koja je analizirala stupanje terorističke prijetnje u Hrvatskoj, a prema njima razloga za brigu nema, jer stupanj je nizak.

>>> NOVI TERORISTIČKI HOROR U FRANCUSKOJ: Kamionom gazio ljude, ubijeno najmanje 84 ljudi! (VIDEO)

SOA: Stupanj opasnosti je nizak

-Stanje sigurnosti u Republici Hrvatskoj povoljno je i stabilno i nema vidljivih entiteta s većim potencijalom njegovog značajnijeg narušavanja’ stoji u uvodu izvješća.

Dijelove izvješća prenosimo u cijelosti:


-Trenutno nema utvrđenih izravnih terorističkih prijetnji hrvatskim institucijama, državljanima i interesima te procjenjujemo kako je teroristička prijetnja na teritoriju Republike Hrvatske trenutno niska.

Međutim, za Republiku Hrvatsku, kao članicu EU-a i NATO-a, postoji potencijalni rizik terorističkih prijetnji, prvenstveno imajući u vidu globalni porast terorističke prijetnje od terorističkih organizacija poput ISIL-a, Al Qaide, Al Shababa i drugih.

Stupanj terorističke prijetnje s islamističkih polazišta iz same Republike Hrvatske je nizak. Broj pristaša radikalnog tumačenja islama u Republici Hrvatskoj je mali, nekoliko desetaka osoba, a većina njih nisu pobornici terorističkih metoda djelovanja.Radikalizacija u Hrvatskoj nije poprimila šire razmjere, između ostalog, i zbog vrlo dobrog položaja, integriranost i ugleda islamske zajednice u hrvatskom društvu.

Međutim, odlazak ‘džihadista’ porijeklom iz država hrvatskog okruženja koji se bore u sirijskom i iračkom sukobu na strani tzv. Islamske države posebno zabrinjava. Pri tome se bilježi i njihov povratak u matične države nakon ratnih iskustava. Iako u Republici Hrvatskoj trenutno nema povratnika iz Sirije i Iraka, povratak dobrovoljaca u susjedne države mijenja sigurnosnu situaciju, neizravno utječući i na Republiku Hrvatsku.

[box type=”warning” align=”” class=”” width=””]Procjenjujemo da za sada nema izravne prijetnje sigurnosti Republike Hrvatske od džihadista u Siriji ili povratnika, međutim ne smije se isključiti moguća prijetnja tzv. vukova samotnjaka. To su osobe koje su spremne samoinicijativno i samostalno izvršiti teroristički napad, bez potpore neke terorističke organizacije, a koje je vrlo teško otkriti. Također, ostaje srednjoročna i dugoročna prijetnja da povratnici koji su vojno osposobljeni, radikalizirani i traumatizirani ratnim iskustvom, u kontaktu s terorističkim strukturama posluže kao izvršitelji ili logistika izvršenja terorističkih napada.[/box]

Jedan od sigurnosnih izazova s kojim je suočena Republika Hrvatska je i tranzit osoba, stranih državljana, za koje postoje indicije da podupiru terorističke aktivnosti, preko hrvatskog teritorija na putu iz njihovih matičnih država prema razvijenim europskim državama u kojima su na privremenom ili stalnom boravkuili prema kriznim žarištima.

Kroz razgovor s obitelji, kao i pruženom psihološkom pomoći mladiću detektirani su problemi i dileme koje su razriješene te je u konačnici maloljetnik napustio radikalne stavove i odustao od odlaska u ‘džihad’. Ovaj, kao i brojni drugi primjeri diljem svijeta, potvrđuju neophodnost uključivanja cjelokupnog društvenog okružja, a ne samo sigurnosnih službi u detektiranju i rješavanju ovog problema”,- navodi SOA u izvješću.


Komentari