Grad ide u borbu protiv ilegalnih deponija: Nadzirat će ih kamerama i dronovima

Sanacija ilegalnog deponija, ilustracija (Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX)

Osim s onima koji nepropisno odvajaju otpad, zagrebački komunalni redari već se dugi niz godina bore i s onima koji smatraju da je svaka površina – javna ili privatna – pogodna za ostavljanje ogromnih količina smeća.

Zagreb dobiva nove podzemne spremnike za otpad: Tomašević će ih sutra predstaviti građanima

Ilegalni deponiji stvaraju se u velikom broju zagrebačkih kvartova, najviše ih je u perifernim četvrtima poput Sesveta, Brezovice i Podsljemena, a jedna od točaka na nadolazećoj sjednici Gradske skupštine je i dokument koji regulira kako će se taj problem dovesti pod kontrolu, a prijestupnici sankcionirati.

Ilegalni deponij, ilustracija (Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX)

Blokirat će žičanim ogradama

Prijedlog odluke o sprječavanju odbacivanja otpada, dakle, navodi mjere prevencije stvaranje te mjere uklanjanja protuzakonito odbačenog otpada. Takav dokument, u nešto smanjenom obujmu, već postoji, no ovaj je nešto opsežniji i spominje modernu tehnologiju poput, primjerice, dronova.

Osim što se, dakle, planira obavljati pojačani nadzor i postavljanje prepreka kako bi se do lokacije teže došlo, postavit će se i videonadzor te uložiti u dodatnu tehničku opremu, poput već spomenutih dronova.

Zagrepčani zaratili zbog radnika Zrinjevca: ‘Gledate ih sad kroz prozore i uživate’


Za utvrđivanje lokacija ilegalnih deponija zadužen je komunalni redar, a on će one koji su “aktivni” najmanje dvije godine obilaziti dva puta godišnje. Ako se ondje često odlaže otpad, nadzor će obavljati i češće.

Ilegalni deponiji stvaraju se najviše na periferiji grada (Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX)

Mogu tražiti i osobnu iskaznicu

Na popularnim odlagalištima može se postaviti i videonadzor te tehnička pomagala poput dronova, a za sprječavanja daljnjeg prilaska na raspolaganju su prepreke poput žičanih ograda i betonskih blokova.

Kako bi se kaznili prijestupnici, oni koje otkriju komunalni redari morat će mu predočiti osobnu iskaznicu. Odbiju li to učiniti, redar ima pravo pozvati u pomoć policiju. Da su komunalni redari ovlašteni tražiti takav dokument od građana potvrđuje i Zakon o gospodarenju otpadom, i to člankom 140. Njihov identitet, stoji u dokumentu, može se utvrditi i na drugi način.

Zagreb je postao džungla: ‘Novozagrebačka Amazona, sada trebaju kupiti mačete’

Prijestupnici, barem oni čiji se identitet može utvrditi, morat će sami odvesti otpad koji su ilegalno odložili na deponij, a ako to ne obave, može to učiniti Grad. No, račun za to će ispostaviti ilegalnom odlagatelju.

Sanacija ilegalnog deponija, ilustracija (Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX)

Edukativne akcije prevencije

U slučaju da se ne može utvrditi tko je odložio ilegalni otpad, to će morati učiniti vlasnik ili posjednik nekretnine na koju je odložen.

U Gradu se s ovim problemom namjeravaju boriti i edukacijom: dijeljenjem letaka i brošura, organizacijom javnih tribina, priopćenjima za javnost i slično.

Problem koji ne jenjava: ‘Nitko ih ne mora imati ako ne namjerava biti odgovoran’

Ovaj prijedlog mora prvo biti odobren od skupštinske većine, a u Gradu objašnjavaju da su ga donijeli kako bi se uskladili sa Zakonom o gospodarenju otpada. Ondje je propisano da predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave mora donijeti takav dokument.


Komentari