(Foto) Pogledajte kako su stigli sve ‘tip-top’ urediti za Tomaševića: Od jučer je mala ‘vojska’ kosila i čistila za gradonačelnikov dolazak

Pokošena trava oko dvorane na Pešćenici (Foto: Lucija Ocko / CROPIX)

Toliko trave ima na sve strane da se ne vide klupe, sprave za igranje, a na nekim mjestima  i velik dio prometnih znakova. Već nekoliko mjeseci Zagrepčani se tuže na nepokošenu i obraslu travu, a društvene mreže preplavljene su fotografijama zapuštenih parkova, livada i dječjih igrališta.

Stanovnici Zagreba tužni i razočarani: ‘Došlo mi je da povratim svakih sto metara, fuj’

No, jutros na Peščenici mogao se vidjeti posve drukčiji prizor. Gradonačelnik Tomislav Tomašević jutros je posjetio energetski obnovljenu Školsku sportsku dvoranu Peščenica, a kako se može vidjeti prema fotografijama, djelatnici Zrinjevca uoči njegova dolaska su pokosili svu travu te uklonili otpalo drveće, ostalo još od oluja prije mjesec dana.

Kako doznajemo iz upućenih izvora, cijela vojska djelatnika Zrinjevca provela je jučerašnji i današnji dan kako bi pokrčila do tada obraslu travu kako bi sve bilo “tip-top” kad ondje dođu gradonačelnik i novinari.

Pokosena trava na Peščenici (Foto: Lucija Ocko / CROPIX)

Tomašević komentirao loše stanje

Taj je događaj Zagrepčane ostavio ogorčenima, a ova bi crtica neke mogla podsjetiti na slične događaje iz vremena pokojnog gradonačelnika Milana Bandića. Oni koji se sjećaju njegovih redovnih obilazaka zagrebačkih kvartova, sjećaju se i prizora komunalnih djelatnika kako nekoliko sati ranije čiste i uređuju ulice kojima će on i novinari proći.

Tomašević o gorućoj zagrebačkoj temi: ‘Očito su neki zaboravili što se dogodilo u gradu’


Tomašević je danas, spomenimo još, komentirao situaciju s nepokošenom travom u gradu. “Očito smo zaboravili, ili su neki zaboravili, da je Grad Zagreb pogodila najteža oluja u povijesti Zagreb. DHMZ je rekao da je jačina vjetra koji je puhao 19. srpnja najjači vjetar otkad se provode mjerenja, a to je u zadnjih 160 godina. Znači, imali smo najjaču oluju u povijesti Zagreba. Brojka oštećenih stabala je 10.000 u Zagrebu”, rekao je.

Djelatnici Zrinjevca u akciji (Foto: Lucija Ocko / CROPIX)

Prioritet čišćenje granja

Mi upravljamo Zrinjevcem dvije godine, i jesmo li prošle i pretprošle godine imali takvo stanje? Sve to u kombinaciji sa snažnom olujom koja je nanijela štetu. U rujnu će se stanje stabilizirati”, odgovorio je.

”Prioritet je bilo raščišćavanje grana koje je bilo potencijalno opasno. U tom smislu Zrinjevac je sa svim svojim kapacitetima, a radi se o istoj firmi koja se bavi održavanjem zelenih površina, bio tada primarno angažiran na čišćenju posljedica nevremena”, dodao je.

Ta poduzeća su angažirana i sada oni raščišćavaju. Ta sanacija je naravno izbacila iz ritma košnju koju provodi Zrinjevac. Svatko tko ima doma dvorište zna koliko je rasla trava ovo ljeto. Svatko. Trava raste kao luda jer smo od svibnja imali praktički tropsku klimu.

Uklanjanje granja na Peščenici (Foto: Lucija Ocko / CROPIX)

Najjača oluja u povijesti grada

Ogromne količine kiše u kombinaciji s jako visokim temperaturama dovele su do nevjerojatnog rasta trave kakvog nije bilo ni jedno ljeto. Uostalom, pa mi smo upravljali Zrinjevcem i gradskim poduzećima i prošlo i pretprošlo ljeto.

Koje ljeto smo imali takvih problema s košnjom? Imamo kombinaciju nezabilježenih vremenskih uvjeta u Hrvatskoj s najjačom olujom u povijesti Zagreba”, rekao je Tomašević.

Ranije su iz Grada, kad je trava nikla nakon jakih kiša, govorili da zelene površine nisu pokosili jer kosilice ne rade po kiši i vlazi te da rade na pojačanju postojećih.


Komentari