‘DŽABE JA ODVAJAM, DOĐE KRKAN S CRNIM BMW-OM I…’ Visoke kazne zbog otpada : ‘Ko nema para, nek pazi kaj dela!’

ZG vrećice (Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX)

Nakon što je gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio kazne za nepropisno odlaganje otpada, točnije nekorištenje ZG vrećica, građani su negativno reagirali. Objasnio je Tomašević da će radnici Čistoće raznim metodama moći utvrditi identitet onih koji se ne drže propisa, kao i da će prve kazne stići s računima za siječanj.

Kazne za kućanstva iznosit će 65 eura, dok će pravne osobe za nepravilno odvajanje otpada morati platiti 130 eura.

Čitatelje smo upitali smatraju li da su kazne za nepravilno odlaganje otpada previsoke. Većinom, pozdravljaju ovu najavu i ne smatraju kako su kazne previsoke.

KAZNE ZBOG OTPADA: Otkriveno kada počinje kažnjavanje onih koji ne koriste ZG vrećice, a evo i u kojem ih kvartu ima najmanje

“Premale su. Džabe ja odvajam kad nažalost, ali opet, dođe krkan s crnim BMW-om i s crnim vrećama napuni sve kontejnere, a ne smijem ga slikati jer on to nije odobrio”, žali se Zagrepčanin. “Kako je krenulo, najbolje se smeća riješiti u područjima bez kamera, pa si siguran. Zar ne”, pita se sarkastično njegov sugrađanin.


Neki građani pak problem vide u tome što je ljudima lako svoj otpad ostaviti u tuđim kantama i kontejnerima. “Dok god nisu svi kontejneri pod ključem, dotle su nezakonite. Kaj je nekome problem otići do susjedne zgrade i baciti u tuđi kontejner? Nek susjedu crkne krava, kako se kaže”, piše čitatelj.

‘NABIJ SI TU VREĆICU NA GLAVU’ Najava kazni izazvala bijes: ‘Smetlara s metlom nisam vidio mjesecima’

“Kako za koga. Vjerojatno za one koji uporno odbijaju razvrstavanje, kupovinu ZG vrećica i namjerno rade nered, kazne nisu velike”, smatra stanovnica grada. S njom se slaže još jedan Zagrepčanin. “Zašto? ‘Ko nema para, nek pazi kaj dela!” Njegova sugrađanka je oštra po ovom pitanju. “Ako kažnjavaju pravog prekršitelja, nije. Neka se nauče reda”, smatra.

“Jesu li cijene neredovitog rada komunalnih službi previsoke? Nikako. Prepuni kontejneri, razbacan otpad koji vjetar raznosi po cijelom gradu. To se traži”, sarkastična je čitateljica, ali i njena ogorčena sugrađanka. “Ma nisu, obzirom da sve smeće ionako završava na Jakuševcu. Očekujem da će se građane s nedozvoljenim vrećicama početi javno prozivati, ako ne i nešto gore”, napisala je. 

Ipak, neki Zagrepčani protive se ovoj odluci i najavi. 

Nelegalne! Na sudu ni jedna neće proći! To je čista pljačka naroda”, stav je jednog građanina.

S njim se slaže jedan čitatelj. “Tko plati tu kaznu, taj je još veći debil od tog kvazi gradonačelnikića pacovolikog…”