Divlje srce grada: U Maksimiru se smjestio prije 98 godina, a svojom ljepotom i danas mami brojne posjetitelje

Foto: Zoološki vrt grada Zagreba/Facebook

Zoološki vrt grada Zagreba ovog mjeseca slavi svoj 98. rođendan. Iako se datumom njegova osnutka smatra 27. lipnja, ove godine Zoološki vrt rođendansku proslavu priređuje u subotu, 17. lipnja.

(FOTO) DALA GA JE GRADITI CRKVA Dinamov stadion slavi 111 godina, donosimo cijelu njegovu povijest

“Divlje srce grada”, nadimak koji nosi, savršeno pristaje ovom domu mnogobrojnih životinjskih i biljnih vrsti.

U parku Maksimir otvoren je 27. lipnja 1925., pod skromnijim imenom. Bio je skroman i površinom, jer zauzimao je samo Labuđi otok, današnji prvi otok na Prvom jezeru. Otvorio ga je Mijo pl. Filipović, a naziv mu je bio Zoološki vrtić. Ime mu je tada odgovaralo, jer prve životinje kojima je dao dom bile su tri lisice i dvije šumske sove. Već godinu dana kasnije, 1926., vrtić je brojao više od 320 životinja.

Simbolika lava

Naziv je zoološkog promijenjen u današnji nakon što mu se 1927. pridružio lav, pa je službeno iz vrtića preimenovan u vrt. Lav za Zagreb ima određenu simboliku, pa tako i najtrofeniji klub, GNK Dinamo, koji kao svoju maskotu ima upravo lava. On je odabran zato što je Zoološki vrt u Zagrebu bio jedan od prvih u jugoistočnoj Europi koji je imao lava.


Još jedan nekadašnji stanovnik vrta na Maksimiru uživao je veliku popularnost. Bio je to pavijan Štefek, koji je svojim likom krasio i razglednicu iz Zagreba. U njega je stigao davne 1926. i odmah postao miljenik svojih novih sugrađana.

Kratko preseljenje

U ljeto 1928., Zoološki vrt privremeno je preseljen u centar Zagreba, točnije Pristerovo dvorište na Jelačićevu trgu 15. Gospodin Prister bio je prijatelj Mije Filipovića, te mu je uz malo nagovaranja ustupio vrt svoje kuće. Tako su s Maksimira životinje premještene i uz naplatu pokazivane građanima. Skupljao je tako Filipović sredstva za uzdržavanje i otplatu zajma za nabavu životinja.

Zoološki vrt oduvijek je bio zanimljiv i arhitektima, koji su ostavili svoj trag u njegovu izgledu. Ističe se lavlji most s četiri lava, napravljen 1928. To mjesto i danas je omiljeno za fotografiranje najmlađih posjetitelja. Tu se nalaze i skulpture Egipćana, više od pet metara. Ipak, najveći pothvat u novije doba izgradnja je lavlje nastambe 2014.

Osim zavidne faune, ravnatelj Zoološkog vrta Damir Skok tvrdi kako je ovo mjesto i pravi botanički vrt.

TKO JE ŠTEFEK S MAKSIMIRA? Bio je glavna faca u Zagrebu, krasio je razglednicu, a njegovim su se imenom Purgeri ‘častili’ u prepirkama

Danas, on broji preko 370 vrsta i preko 8000 jedinki sisavaca, ptica, gmazova, vodozemaca, riba i beskralješnjaka s gotovo svih kontinenata. Zagrebački Zoološki vrt jedinstven je po svojoj edukaciji građana o životinjskom svijetu.

Na tome će biti i naglasak ovogodišnje rođendanske proslave, točnije na suvremenim zadaćama zoološkh vrtova koje uz edukaciju građana uključuju zaštitu prirode te istraživanje životinjskog svijeta.


Komentari