Dan antifašističke borbe: ‘To je državni praznik, a ne dan za spajanje vikenda’

Svečano obilježavanje Dana antifašističke borbe u Šumi Brezovica pored Siska 2020. godine (Foto: Bruno Konjevic / CROPIX)

Dan antifašističke borbe obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941., kada je u šumi Brezovica pored Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred. Bila je to prva antifašistička postrojba ne samo u Hrvatskoj, nego i u ovom dijelu Europe.

Tomašević najavio mogućnost imenovanja ulice ‘8.svibnja’ u Zagrebu: Mladi moraju znati da je antifašizam utkan u društvu

Za vrijeme Drugog svjetskog rata na području Hrvatske pod kontrolom antifašističkog pokreta, Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Hrvatske obavljalo je vrhovnu zakonodavnu i izvršnu funkciju, da bi 1945. godine ZAVNOH prerastao u Narodni sabor Hrvatske.

Tako je i tijekom narodnooslobodilačke borbe u Hrvatskoj očuvan povijesni kontinuitet hrvatskog državnog suvereniteta. Završetkom Drugoga svjetskog rata 1945. godine konstituirana je Narodna Republika Hrvatska kao federalna jedinica ondašnje Federativne Narodne Republike Jugoslavije koja je iz Drugog svjetskog rata izašla kao pobjednica na strani savezničkih snaga.

Svečano obilježavanje Dana antifašističke borbe u Šumi Brezovica pored Siska 2017. godine (Foto: Goran Mehkek / CROPIX)

Od 2002. godine praznik

Prema odredbama Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj, Hrvatska od 2002. godine obilježava 22. lipnja kao praznik.

Uoči Dana antifašističke borbe, Savez antifašističkih borca i antifašista Hrvatske, zajedno s izaslanstvom Grada Zagreba i gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem položili su jučer vijence kod Grobnice narodnih heroja i Partizanskog groblja na Mirogoju te u parku Dotršćina. Na polaganju vijenaca bili su i predstavnici SDP-a, Socijaldemokrata i židovske zajednice, no nije bilo izaslanika Vlade, Sabora i Predsjednika RH.


Rada Borić, zastupnica u Gradskoj skupštini Grada Zagreba iz redova Nove ljevice smatra da se Dan antifašističke borbe, iako državni praznik, ne obilježava na način kojim bi se Hrvatska ponosila najznačajnijim antifašističkim i narodnooslobodilačkim pokretom u Europi.

Svečano obilježavanje Dana antifašističke borbe u Šumi Brezovica pored Siska 2020. godine (Foto: Bruno Konjevic / CROPIX)

“Osim antifašistickih udruga, SABH-e, predstavnika židovske, srpske i romske zajednice, te gradonačelnika Grada Zagreba i predstavnika nekih stranaka i veleposlanstava na Mirogoju nije bilo izaslanstva Vlade, Sabora ili Predsjednika kako bi izrazili počast onima koji su dali svoje živote za slobodu od fašizma. Ukoliko je takav odnos spram naše antifašističke povijesti, ne treba nas čuditi da će za mnoge biti tek još jedan dan za spajanje vikenda”, komentirala je Rada Borić.

(INTERVJU) Povjesničar Hrvoje Klasić o Danu antifašističke borbe: ‘Zagreb je bio jedan od najbuntovnijih gradova u Drugom svjetskom ratu’

I Tomašević na obilježavanju

Obilježavanju praznika u Spomen-parku Brezovica odazvat će se danas izaslanstvo grada Zagreba. Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević položit će cvijeće i prisustvovati komemorativnom programu u povodu 82. obljetnice osnivanja Prvog hrvatskog partizanskog odreda i Prve antifašističke postrojbe.

Proslava Dana antifašističke borbe na Trgu žrtava fašizma 2022. godine (Foto: Boris Kovačev / CROPIX)

Također, već tradicionalno, organiziran je besplatni koncert za sve Zagrepčane i goste Zagreba, u suorganizaciji Grada, Antifašističke lige i Centra mladih Ribnjak. Nastupit će zagrebački orkestar ZET-a, zbora Xop i bend Antenat. U 19:00 sati prije početka koncerta sve prisutne ispred Meštrovićevog paviljona, na Trgu žrtava fašizma, pozdravit će zagrebački gradonačelnik.


Komentari