Cijene hrane u Zagrebu i dalje lete u nebo: Jedna namirnica rekorder u Europskoj uniji

Ponuda namirnica na tržnici (Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX)

Cijene voća i povrća po zagrebačkim tržnicama, ali i ostale namirnice po trgovačkim centrima i dalje obaraju sve rekorde, a uz ostale skupe životne troškove stvaraju svakodnevne frustracije među brojnim Zagrepčanima.

Skupo, skuplje, najskuplje: Zabrinjavajući podaci otkrili koliko su cijene skočile, ali i tko ih najviše osjeti

Da cijene lete u nebo, dokazuju i najnoviji podaci Eurostata. Prema njima, uz Grke jedemo najskuplja jaja u Europskoj uniji. Za deset jaja cijene se trenutno kod nas kreću od 2,5 do 3,5 eura, ili po starom između 20 i 30 kuna.

Točnije, u srpnju ove godine prosječna cijena konzumnih jaja kategorije L i M u Hrvatskoj iznosila je 2,84 eura po kilogramu, što je čak trećinu više od prosjeka EU.

Bogata ponuda jaja na zagrebačkim tržnicama (Foto: Berislava Picek / CROPIX)

Sve više uvozimo

Cijena jaja u Hrvatskoj je 38,4 posto veća nego u srpnju prošle godine, dok je prosječna cijena u EU u istom razdoblju skočila za 17 posto što znači da su jaja u Hrvatskoj u posljednjih godinu dana poskupjela dva puta više nego u EU.

Tako je prosječna cijena jaja kategorije L i M u Belgiji iznosila 1,68 eura po kilogramu, u Njemačkoj 1,93 eura, Rumunjskoj 1,95 eura, Mađarskoj 2,18 eura, a u Sloveniji u prosjeku 2,32 eura po kilogramu.


U isto vrijeme, Hrvatska uvozi sve više jaja. U prvih pet mjeseci uvezli smo 2.800 tona jaja, a izvezla samo 596 tona.

‘SKUPO BILO, SKUPO OSTALO!’ Poskupljenje s eurima je izazov za izdržati: ‘Ne treba više razmišljati o kunama, i to je to’

Najviše svih vrsta jaja u Hrvatsku je u tom razdoblju uvezeno iz Njemačke (oko 500 tona), Albanije (442 tone), Bugarske (388) i Slovenije (358 tona), pokazuju novi podaci hrvatskog Ministarstva poljoprivrede.


Komentari