Britanka sa zagrebačkom adresom tražila pomoć pa pale uvrede: ‘Hrvatska je tako zaostala’

Kafić, ilustracija (Foto: Goran Mehkek / CROPIX)

Brojni stranci iz raznih država koji su došli raditi i živjeti u Zagrebu imaju svoju grupu na Facebooku Expats (Iseljenici) u Zagrebu gdje dijele svoja iskustava te traže ili dijele savjete o raznim životnim situacijama i poteškoćama s kojima se susreću. Tako je nedavno jedna Britanka koja je stigla u Zagreb tražila pomoć u pronalaženju kafića u kojem nije dozvoljeno pušenje.

‘Bez pušenja molim’

“Bilo koji dobar bar bez pušenja molim”, zatražila je pomoć u objavi te dobila niz savjeta, ali i razmišljanja i kritika na račun te problematike u Zagrebu.

“Hrvatska je toliko zaostala kada su u pitanju zakoni o pušenju (posebno u zatvorenim prostorima). Volim ovo mjesto i moj je dom, ali nitko ne bi trebao udisati tuđi pasivni dim. Pogotovo ne mala djeca”, napisala je ispod njezine objave jedna komentatorica te dobila još potvrda takvog razmišljanja od drugih.

Prevarena i posramljena studentica iz Zagreba: ‘Kada mi je blagajnik to rekao, krenule su mi suze’

“U potpunosti se slažem s tobom! To je jedna od stvari koje mrzim kod Hrvatske. Prisiljeni smo biti na hladnom dok svi puše u zatvorenom prostoru. Trebalo bi biti obrnuto. Za zapadnim zemljama kasnimo najmanje 50 godina”, “Točno – pušači bi trebali izaći vani ako žele pušiti. Tako je svugdje drugdje”,  “Kriva država. Također, to nije hrvatski način”, nizali su se slični komentari.


‘Pušači troše novac’

Bilo je i onih koji su pojasnili razloge takvog stanja u Zagrebu i Hrvatskoj.

“Slažem se, ali evo odgovora. Pušači troše novac. Nepušači obično ne piju toliko i ne troše previše. Većina nas čak i ne sjedi tako često u kafiću. Pokušali su to prije 15-ak godina i neki su barovi i restorani doslovno propali. Vlada je izgubila porezne prihode. Dakle…”,

“Jedno vrijeme je bio stroži zakon… ali to se brzo promijenilo. Ako netko zna jednog, i ja bih volio znati .. Znam neke barove gdje pušači izlaze vani pušiti … ali to je zato što je unutra već tako zadimljeno”, pisali su u odgovorima, a rijetki su imali drugačije mišljenje.

“Ja sam nepušač, ali volim što ljudi imaju slobodu pušenja. Tko želi zapadnoeuropske uvjete neka se preseli u zapadnu Europu, a ne u Hrvatsku”, bio je jedan od takvih rijetkih komentara.

Cigareta i pepeljara (Foto: Unsplash)

Puno prijedloga nepušačkih kafića

S druge strane i nizu komentara pokazalo se kako i u Zagrebu ima sasvim pristojan broj kafića u kojima se ne puši.

“Program bar, nevjerojatno mjesto bez pušenja”,

“Bar u hotelu Hilton na Branimirovoj je dobar s neuobičajeno niskim cijenama (barem kada usporedite njihove opcije kave s biljnim mlijekom i iste na drugim mjestima). Dodatak: Qahwa je također odlično mjesto”,

“Booksa, Cat caffe, Program, Luta. Svi su u centru”, “Kavana Kavkaz, Boogie, Cvjetni caffe”, nizali su razna mjesta u komentarima, a osobito je koristan bio komentar u kojem je netko čak podijelio kartu nepušačkih mjesta u gradu.

“Korisna karta – ‘Nepušački kafići u Zagrebu’

https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer…

 

 


Komentari