Bivši zatvorenik otkrio sramotne tajne Remetinca: Kaže da higijena ne postoji, a mjera se nemoguće pridržavati!

Wikipedia

“U Remetincu sam bio mjesec dana. Tamo je pakao. Pakao! Od hrane koja je takva da je ne bi ni pas pojeo, nehigijene u sobama i ostalim prostorijama… Posteljinu peru valjda jednom u šest mjeseci”, započeo je bivši zatvorenik svoju ispovijest za DNEVNIK.hr.

Ovaj je bivši stanovnik Remetinca iz zatvora izašao u ponedjeljak, nakon odsluženih 13 mjeseci zbog isprave koju je krivotvorio prije deset godina. Svoju je kaznu izdržavao u tri različita zatvora, Remetincu, Vukomercu i Turopolju. od svih njih u Remetincu je, kaže, bilo daleko najgore. Tamo je pridržavanje epidemioloških mjera bajka koja je navodno potpuno neostvariva.

“Zatvor je prepun. Sobe od dvadesetak kvadrata pune su kreveta na kat, u sobama boravi šest do osam zatvorenika. Na sredini sobe je drveni stol s dvije klupe za kojim može sjediti ukupno četvero ljudi. Dok jedni jedu za stolom, drugi jedu ili na krevetu ili čekaju da ovi prvi pojedu pa sjednu za stol”, opisao je.

Dodaje i kako se u jednoj takvoj sobi nalazi i čučavac od otprilike četiri kvadrata. Dok neki od zatvorenika ne može na čučavac, daju mu stolicu s rupom u sredini i tako mora sjediti na njoj iznad čučavca. “Vrata prema sobi i ostalim zatvorenicima takva su da se svi ‘mirisi’ osjete u sobi”, otkriva.

Ovaj je bivši zatvorenik nakon mjesec dana bio prebačen u poluotvorenu kaznionicu u Vukomercu, nakon čega je završio u Turopolju. Iskustvo je, kaže,  neusporedivo. “U Turopolju imate velike plastenike, zatvorenici uzgajaju povrće i rade od jutra do noći. Mjesečno im za taj posao na račun sjeda naknada od nekih 700 kuna”, objašnjava.

Nekad blizu svršetka služenja kazne za ovog zatvorenika, prisjeća se da su u Turopolje stigla trojica zatvorenika iz Remetinca koje su dovezli i ogradili od ostalih. “Stavili su traku oko prostorija u kojima se nalaze, tako da ne možemo blizu njih. Inače svi koji dolaze budu odmah raspoređeni po sobama, s drugim zatvorenicima. Tijekom vremena koje sam proveo u Turopolju došlo je više zatvorenika iz Remetinca, pogotovo mladih”, opisao je te dodao kako su posumnjali da se radi o covid pozitivnim zatvorenicima.


Na kraju se u pismu obratio i ministru branitelja Tomi Medvedu, jer je i sam hrvatski branitelj i invalid. rekao je da su Turopolju trenutno nalazi još deset drugih branitelja invalida, te da i oni moraju obavljati teške fizičke poslove.

Navodi da su zatvorski čuvari jedini ljudi koji se odnose prema zatvorenicima kao prema ljudima. “Ostali vas tapšaju po ramenima i onda napišu najgore o vama kad idete na sud za prijevremeni otpust. To je strašno, ljudi osam mjeseci nisu bili vani na vikendu, kao ni ja. I kad nije bilo korone nisu nas puštali nikamo”, rekao je I. V.

O uvjetima u kojima su zatvorenici smješteni u Remetincu, DNEVNIK.hr poslao je i službeni upit, no odgovor još uvijek nisu dobili.


Komentari