ALARMANTNI REZULTATI! Psiholozi proveli istraživanje o mentalnom zdravlju neheteroseksualnih osoba u Hrvatskoj

Foto: Pixabay (ilustracija)

Alarmantne rezultate svojeg istraživanja predstavile su u N1 Newsnightu psihologinje Mirta Blažev i Matea Popov, koje su provodile zajedno s kolegicom Paolom Laginjom. Riječ je  prvom istraživanju o mentalnom zdravlju neheteroseksualnih osoba u Hrvatskoj kojeg je provela udruga Dugine obitelji.

Prema rezultatima istraživanja čak 15% LGBTIQ+ populacije u Hrvatskoj pokušalo je samoubojstvo.

“Ovo je istraživanje provedeno prvi put u Hrvatskoj, a imali smo čak 1600 sudionica i sudionika istraživanja. Htjeli smo provjeriti u kakvom su stanju LGBTQ osobe u Hrvatskoj. Istraživanje je išlo pod krilaticom – jesmo li dobro – ali odgovor je da nismo”, rekla je u emisiji Matea Popov.

“Diskriminaciju je doživjelo 75% ispitanika, 80% verbalne uvrede, a njih 25% baš fizičko nasilje. No, sve je to manje bitno u određenju manjinskog stresa u odnosu na stalnu anticipaciju koja je dnevna u očekivanju diskriminacije koja bi se mogla dogoditi. Očekujem da ću biti meta uvrede, ne osjećam se da ću moći doživjeti roditeljstvo u ovoj državi. Svi ti problemi se akumuliraju i utječu na mentalno zdravlje pojedinaca”, istaknula je pak ove rezultate Mirta Blažev.

Čak 70% sudionika istraživanja, čak svaka treća osoba očekuje diskriminaciju na radnom mjestu. Čak 65% ispitanika očekuje diskriminaciju od strane bolničkog osoblja i 57% od strane liječnika opće prakse.

Psihologinja Matea Popov istaknula je kako svaka druga osoba nije otvorena oko svoje seksualne orijentacije prema svojim majkama i očevima.


“15% ispitanih osoba je pokušalo samoubojstvo, a čak 75% je imalo suicidalne misli. U slučaju planiranja suicida, postoje nadležne institucije za to. Ljudi se mogu javiti u nadležne bolnice, bilo koju ambulantu, liječniku opće prakse, KBC – to su sve institucije koje će zaprimiti takav poziv i osobi dati pomoć koja je potrebna. U tim situacijama zaista treba tražiti pomoć”, pozvala psihologinja Popov.


Komentari